father of modern management ielts reading academic with answers

Father of Modern Management IELTS Reading Passage

Father of Modern Management IELTS Reading with Answers

Real IELTS Exam Question, Reported On:

India 8th December 2022


Reading Passage 1

Father of Modern Management

A
Peter Drucker was one of the most important management thinkers of the past hundred years. He wrote about 40 book and thousands of articles and he never rested in his mission to persuade the world that management matters. “Management is an organ of institutions … the organ that converts a mob into an organisation, and human efforts into performance.” Did he succeed? The range of his influence was extraordinary. Wherever people grapple with tricky management problems, from big organizations to small ones, from the public sector to the private, and increasingly in the voluntary sector, you can find Drucker’s fingerprints. ieltsxpress

B
His first two books – The End of Economic Man (1939) and The Future of Industrial Man (1942) – had their admirers, including Winston Churchill, but they annoyed academic critics by ranging so widely over so many different subjects. Still, the second of these books attracted attention with its passionate insistence that companies had a social dimension as well as an economic purpose. His third book, The Concept of the Corporation, became an instant bestseller and has remained in print ever since.

C
The two most interesting arguments in The Concept of the Corporation actually had little to do with the decentralization fad. They were to dominate his work. The first had to do with “empowering” workers. Drucker believed in treating workers as resources rather than just as costs. He was a harsh critic of the assembly-line system of production that then dominated the manufacturing sector – partly because assembly lines moved at the speed of the slowest and partly because they failed to engage the creativity of individual workers. The second argument had to do with the rise of knowledge workers. Drucker argued that the world is moving from an “economy of goods” to an economy of “knowledge” – and from a society dominated by an industrial proletariat to one dominated by brain workers. He insisted that this had profound implications for both managers and politicians. Managers had to stop treating workers like cogs in a huge inhuman machine and start treating them as brain workers. In turn, politicians had to realise that knowledge, and hence education, was the single most important resource for any advanced society. Yet Drucker also thought that this economy had implications for knowledge workers themselves. They had to come to terms with the fact that they were neither “bosses” nor “workers”, but something in between: entrepreneurs who had responsibility for developing their most important resource, brainpower, and who also needed to take more control of their own careers, including their pension plans. ieltsxpress

D
However, there was also a hard side to his work. Drucker was responsible for inventing one of the rational school of management’s most successful products – “management by objectives”. In one of his most substantial works, The Practice of Management (1954), he emphasised the importance of managers and corporations setting clear long-term objectives and then translating those long-term objectives into more immediate goals. He argued that firms should have an elite corps of general managers, who set these long-term objectives, and then a group of more specialised managers. For his critics, this was a retreat from his earlier emphasis on the soft side of management. For Drucker it was all perfectly consistent: if you rely too much on empowerment you risk anarchy, whereas if you rely too much on command-and-control you sacrifice creativity. The trick is for managers to set long-term goals, but then allow their employees to work out ways of achieving those goals. If Drucker helped make management a global industry, he also helped push it beyond its business base. He was emphatically a management thinker, not just a business one. He believed that management is “the defining organ of all modern institutions”, not just corporations.

E
There are three persistent criticisms of Drucker’s work. The first is that he focused on big organisations rather than small ones. The Concept of the Corporation was in many ways a fanfare to big organisations. As Drucker said, “We know today that in modern industrial production, particularly in modern mass production, the small unit is not only inefficient, it cannot produce at all.” The book helped to launch the “big organisation boom” that dominated business thinking for the next 20 years. The second criticism is that Drucker’s enthusiasm for management by objectives helped to lead the business down a dead end. They prefer to allow ideas, including ideas for long-term strategies, to bubble up from the bottom and middle of the organisations rather than being imposed from on high. Thirdly, Drucker is criticised for being a maverick who has increasingly been left behind by the increasing rigour of his chosen field. There is no single area of academic management theory that he made his own. IELTSXPRESS.COM

F
There is some truth in the first two arguments. Drucker never wrote anything as good as The Concept of the Corporation on entrepreneurial start-ups. Drucker’s work on management by objectives sits uneasily with his earlier and later writings on the importance of knowledge workers and self-directed teams. But the third argument is short-sighted and unfair because it ignores Drucker’s pioneering role in creating the modern profession of management. He produced one of the first systematic studies of a big company. He pioneered the idea that ideas can help galvanise companies. The biggest problem with evaluating Drucker’s influence is that so many of his ideas have passed into conventional wisdom. In other words, he is the victim of his own success. His writings on the importance of knowledge workers and empowerment may sound a little banal today. But they certainly weren’t banal when he first dreamed them up in the 1940s, or when they were first put in to practice in the Anglo-Saxon world in the 1980s. Moreover, Drucker continued to produce new ideas up until his 90s. His work on the management of voluntary organisations remained at the cutting edge.

Questions 1-6
Reading Passage has six paragraphs, A-F
Choose the correct heading for each paragraph from the list below.
Write the correct number, i-ix, in boxes 1-6 on your answer sheet.

List of Headings

i The popularity and impact of Drucker’s work
ii Finding fault with Drucker
iii The impact of economic globalisation
iv Government regulation of business
v Early publications of Drucker’s
vi Drucker’s view of balanced management
vii Drucker’s rejection of big business
viii An appreciation of the pros and cons of Drucker’s work
ix The changing role of the employee

1. Paragraph A
ieltsxpress small logo2. Paragraph B
3. Paragraph C
4. Paragraph D
5. Paragraph E
6. Paragraph F

Questions 7-10
Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 2?
In boxes 7-10 on your answer sheet, write

YES if the statement agrees with what is stated in the passage
NO if the statement counters to what is stated in the passage
NOT GIVEN if there is no relevant information given in the passage

7. Drucker believed the employees should enjoy the same status as the employers in a company
8. Drucker argued the managers and politicians will dominate the economy during a social transition
9. Drucker support that workers are not simply put themselves just in the employment relationship and should develop their resources of intelligence voluntarily
10. Drucker’s work on the management is out of date in moderns days

Questions 11-12
Choose TWO letters from A-E.
Write your answers in boxes 12 and 13 on your answer sheet.

Which TWO of the following are true of Drucker’s views?

A. High-rank executives and workers should be put in balanced positions in management practice
B. Young executives should be given chances to start from low-level jobs
C. More emphasis should be laid on fostering the development of the union.
D. Management should facilitate workers with tools of self-appraisal instead of controlling them from the outside force
E. Leaders should go beyond the scope of management details and strategically establish goals

Questions 13-14
Choose TWO letters from A-E.
Write your answers in boxes 13 and 14 on your answer sheet.

Which TWO of the following are mentioned in the passage as criticisms to Drucker and his views?

A. His lectures focus too much on big organisations and ignore the small ones.
B. His lectures are too broad and lack of being precise and accurate about the facts.
C. He put a source of objectives more on corporate executives but not on average workers.
D. He acted much like a maverick and did not set up his own management groups
E. He was overstating the case for knowledge workers when warning business to get prepared.


Father of Modern Management IELTS Reading Answers

1. i

2. v

3. ixieltsxpress small logo

4. vi

5. ii

6. viii

7. NOT GIVEN

8. NOT GIVEN

9. YES

10. NO

11. A

12. E

13. A

14. C


Father of Modern Management IELTS Reading Answers Explanation

Question 1. Paragraph A

Answer: i
Supporting Statement: “The range of influence was extraordinary. Wherever people grapple with tricky management problems from big to small ones, from public to private, and increasingly in the voluntary sector, you can find Drucker’s fingerprint ”
Keywords: influence
Keyword Location: para A, line 5
Explanation:: Anyone, who faces tricky management problems, is in a private or public organization, big or small organization, or private or public sector, can find the solution in Drucker’s books ieltsxpress

Question 2. Paragraph B

Answer: v
Supporting Statement: “His first two economic books – The End of Economic Man (1939) and The Future of Industrial Man (1942) had their admirers, including Winston Churchill, but they annoyed academic critics by ranging so widely over so many different subjects. ”
Keywords: first two economicsieltsxpress small logo
Keyword Location: Para B, line 1
Explanation:: The first two books of Drucker’s, The End of Economic Man (1939) and The Future of Industrial Man (1942) was admired by many and criticized by many.

Question 3. Paragraph C

Answer: viii
Supporting Statement: “The first had to do with empowering workers.”
Keywords: empowering
Keyword Location: Para C, line 3
Explanation:: Drucker was a critic of the assembly line system of production that then dominated the manufacturing sector. He also argued that the workers must raise their knowledge. The manager must stop treating the workers like human c=machine and let them work as brain workers. ieltsxpress

ieltsxpress small logoQuestion 4. Paragraph D

Answer: vi
Supporting Statement: “In one of his most substantial works, The Practice of Management, he emphasized the importance of managers and corporations setting clear long term objectives and then translating those long term objectives into more immediate goals.”
Keywords: emphasized
Keyword Location: Para D, line 4ieltsxpress small logo
Explanation:: He argued that the firms must have an elite corps of general managers, who will set these long-term objectives, and a group of more specialized managers. ieltsxpress

Question 5. Paragraph E

Answer: ii
Supporting Statement: “There are three persistent criticisms of Drucker’s work”
Keywords: Criticism
Keyword Location: Para E, line1
Explanation:: His first criticism was that he focused only on big organizations rather than small ones. He was further criticized that his enthusiasm for management by objectives helped to lead the business down a dead end. ieltsxpress.com

Question 6. Paragraph F

Answer: vii

Supporting Statement: “There is some truth in the first two arguments”, “But the third arguments are short-sighted and unfair because it ignores Drucker’s pioneering role in creating the modern profession of management”
Keywords: Truth in the first two arguments, the third argument is short-sighted and unfairieltsxpress small logo
Keyword Location: Para F, line 1
Explanation:: There are pros and cons of Drucker’s work. In this paragraph, it has been discussed that man of his ideas is controversial. His management work of voluntary organizations has always been at the cutting edge.

Question 7. Drucker believed the employees should enjoy the same status as the employers in a company.

Answer: NOT GIVEN
Explanation:: The relevant information is not given in the reading passage. ieltsxpress

Question 8. Drucker argued the managers and politicians will dominate the economy during a social transition

Answer: NOT GIVEN
Explanation:: The relevant information is not given in the reading passage.

Question 9. Drucker support that workers are not simply put themselves just in the employment relationship and should develop their resources of intelligence voluntarily

Answer: YES
Supporting Statement: “Druckers argued that the world is moving from an economy of goods to an economy of knowledge- and from a society dominated by an industrial proletariat to one dominated by brain workers. He insisted that this has profound implications for both managers and politicians. Managers had to stop treating workers like cogs in a huge inhuman machine and start treating them as brain workers” ieltsxpress ieltsxpress small logo
Keywords: cogs,Brain workers
Keyword Location: para C, line 12
Explanation:: Drucker argued that the organizations must not use the workers as cogs in inhuman machines, instead must allow them to work by using their brains.

Question 10. Drucker’s work on management is out of date in modern days

Answer: NO
Supporting Statement: “The Concept of the Corporation, become an instant bestseller and has remained in print ever since”
Keywords: bestseller and remained in print ever since
Keyword Location: Para B, line 6ieltsxpress small logo
Explanation:: Drucker’s work on management is still in demand, as his third book is still in print. ieltsxpress

Question 11:

Answer: A
Supporting Statement: “They had to come to terms with the fact that they were neither bosses nor workers, but something in between: entrepreneurs who had responsibility for developing their most important resource, brainpower and also who needed to take more control of their own careers, including their pension plans.”
Keywords: Bosses, workers
Keyword Location: para C, line 16
Explanation:: Drucker’s view was that the employers and employees should not be like bosses and workers, but instead both should use their knowledge for the betterment of the company.

Question 12:

Answer: E
Supporting Statement: “For Drucker, it was all perfectly consistent: if you rely too much on empowerment you risk anarchy, whereas if you rely too much on command- and -control you sacrifice creativity.”
Keywords: if you rely too much on empowerment you risk anarchy, whereas if you rely too much on command- and -control you sacrifice creativity
Keyword Location: Para D, line 8
Explanation:: The leaders must not just follow the management guidelines, but must be creative and go beyond the management guidelines to achieve goals.

Question 13:

Answer: A
Supporting Statement: “.. he focused on big organizations rather than small ones.”
Keywords: Big organization, small ones
Keyword Location: para E, line 2
Explanation:: Drucker was criticized that he focused on big organizations only, instead of the smaller ones.

Question 14

Answer: C
Supporting Statement: “The second criticism is that Druker’s enthusiasm for management by objectives helped to lead the business down a dead end.”
Keywords: management by objectives
Keyword Location: para E, line 7ieltsxpress small logo
Explanation:: Drucker was criticized for his enthusiasm for management objectives that helped to lead a business down a dead end.


Also Check: Children’s Literature IELTS Reading Passage 

Oh hi there! It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every week.

We promise not to spam you or share your Data. 🙂

close
Father of Modern Management IELTS Reading Passage

Oh Hi there!
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every week.

We promise not to Spam or Share your Data. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Scroll to Top
Scroll to Top
Send this to a friend