The Reconstruction of Community in Talbot Park ielts reading

The Reconstruction of Community in Talbot Park Reading

The Reconstruction of Community in Talbot Park Auckland

Real IELTS Exam Question, Reported On:

India 24th December 2022

READING PASSAGE 2
You should spend about 20 minutes on Questions 14-27 which are based on Reading Passage 2 below.

The Reconstruction of Community in Talbot Park Auckland

A
An architecture of disguise is almost complete at Talbot Park in the heart of Auckland’s Glen Innes. The place was once described as a state housing ghetto, rife with crime, vandalism and other social problems. But today after a $48 million urban renewal makeover, the site is home to 700 residents – 200 more than before – and has people regularly inquiring whether they can buy or rent there. “It doesn’t look like social housing,” Housing New Zealand housing services manager Dene Busby says of the tidy brick and weatherboard apartments and townhouses which would look just as much at home in “there is no reason why public housing should look cheap in my view,” says Design Group architect Neil of the eight three-bedroom terrace houses his firm designed.ieltsxpress small logo

B
Talbot Park is a triangle of government-owned land bounded by Apirana Ave, Pilkington Rd and Point England Rd. in the early 1960s, it was developed for state housing built around a linear park that ran through the middle. Initially, there was a strong sense of a family-friendly community. Former residents recall how the Talbot Park reserve played a big part in their childhoods – a place where the kids in the block came together to play softball, cricket, tiggy, leapfrog and bullrush. Sometimes they’d play “Maoris against Pakehas” but without any animosity. “It was all just good fun”, says Georgie Thompson in Ben Schrader’s We Call it Home: A History of State Housing in New Zealand. “We had respect for our neighbours and addressed them by title Mr. and Mrs. so-and-so,” she recalls.

C
Quite what went wrong with Talbot Park is not clear. We call it Home Records that the community began to change in the late 1970s as more Pacific Islanders and Europeans moved in. The new arrivals didn’t readily integrate with the community, a “them and us” mentality developed, and residents interact with their neighbours less. What was clear was the buildings were deteriorating and becoming dilapidated, petty crime was on the rise and the reserve – the focus of fond childhood memories – had become a wasteland and was considered unsafe.

D
But it wasn’t until 2002 that Housing New Zealand decided the properties needed upgrading. The master renewal plan didn’t take advantage of the maximum accommodation density allowable (one unit per 100 sq metres) but did increase density to one unit per 180 sq m by refurbishing all 108 star flat units, removing the multis and building 111 new home. The Talbot strategy can be summed up as mix, match and manage. Mix up the housing with various plans from a mix of architects, match house styles to what’s built by the private sector, match tenants to the mix, and manage their occupancy. Inevitably cost comes into the equation. “If you’re going to build low-cost homes, you’ve got to keep them simple and you can’t afford a fancy bit on them.” Says Michael Thompson of Architectus which designed the innovative three-level Atrium apartments lining two sides of a covered courtyard. At $300,000 per two-bedroom unit, the building is more expensive but provides for independent disabled accommodation as well as offering solar hot water heating and rainwater collection for toilet cisterns and outside taps.ieltsxpress small logo

E
The renewal project budget at $1.5 million which will provide park pathways, planting, playgrounds, drinking fountains, seating, skateboard rails, a half-size basketball hard court, and a pavilion. But if there was any doubt this is a low socio-economic area, the demographics for the surrounding Tamaki area are sobering. Of the 5000 households there, 55 per cent are statehouses, 28 per cent privately owned (compared to about 65 per cent nationally) and 17 per cent are private rental. The area has a high concentration of households with incomes in the $5000 to $15,000 range and very few with an income of over $70,000. That’s in sharp contrast to the more affluent suburbs like Kohimarama and St John’s that surround the area.

F
“The design is for people with different culture background,” says architect James Lunday of Common Ground which designed the 21 large family homes. “Architecturally we decided to be relatively conservative – a nice house in its own garden with a bit of space and good indoor-outdoor flow.” There’s a slight reflection of the whare and a Pacific fale, but not overplayed “The private sector is way behind in urban design and sustainable futures,” says Bracey. “Redesigning streets and parks is a big deal and very difficult to do. The private sector won’t do it, because it’s so hard.

G
There’s no doubt good urban design and good architecture play a significant part in the scheme. But probably more important is a new standard of social control. Housing New Zealand calls it “intensive tenancy management”. Others view it as social engineering. “It’s a model that we are looking at going forward,” according to Housing New Zealand’s central Auckland regional manager Graham Bodman. “The focus is on frequent inspections, helping tenants to get to know each other and trying to create an environment of respect for neighbours,” says Bodman. That includes some strict rules – no loud parties after 10 pm, no dogs, no cats in the apartments, no washing hung over balcony rails and a requirement to mow lawns and keep the property tidy. Housing New Zealand has also been active in organising morning teas and street barbecues for residents to meet their neighbours. “It’s all based on the intensification,” says Community Renewal project manager Stuart Bracey. “We acknowledge if you are going to put more people living closer together, you have to actually help them to live closer together because it creates tension – especially for people that aren’t used to it.”

Questions 14-20
The Reading Passage has seven paragraphs A-G
Choose the correct heading for paragraphs, A-G, from the list below.
Write the correct number, i-x, in boxes 14-20 on your answer sheet.

List of Headings

i Financial hardship of community
ii A good tendency of strengthening the supervision
iii Details of plans for the community’s makeover and upgrade
iv Architecture suits families of various ethnic origins
v Problems arise then the mentality of alienation developed later
vi Introduction of a social housing community with unexpected high standard
vii A practical design and need assist and cooperate in future
viii closer relationship among neighbors in the original site
ix different need from a makeup of a low financial background should be considered
x How to make the community feel safe
xi a plan with details for the house structure

14. Paragraph A
15. Paragraph Bieltsxpress small logo
16. Paragraph C
17. Paragraph D
18. Paragraph E
19. Paragraph F
20. Paragraph G

Questions 21-23
Use the information in the passage to match the people (listed A-E) with opinions or deeds below.
Write the appropriate letters, A-E, in boxes 21-23 on your answer sheet.

List of people

A. Michael Thompson
B. Graham Bodman
C. Stuart Bracey
D. James Lunday
E. Dene Busby

21. Design should meet the need of mix-raced cultural background
22. for a better living environment, regulations and social control should be imperative
23. organising more community’s activities helps to strengthen the relationship in the community

Questions 24-27
Complete the following summary of the paragraphs of Reading Passage 2
Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 24-27 on your answer sheet.

In the year 2002, the Talbot decided to raise housing standard, yet the plan was to build homes go much beyond the accommodation limit and people complain about the high living 24____________.

And as the various plans were complemented under the designs of many 25____________ together, made house styles go with the part designed by individuals, matched tenants from a different culture. As for the finance, reconstruction program’s major concern is to build a house within low 26____________; finally, just as expert predicted, residents will agree on building a relatively conventional house in its own 27____________, which provides considerable space to move around.


The Reconstruction of Community in Talbot Park Reading Answers

14. vi

15. viii

16. v

17. iii

18. ix

19. vii

20. ii

21. Dieltsxpress small logo

22. B

23. C

24. density

25. architects

26. budget

27. garden


The Reconstruction of Community in Talbot Park IELTS Reading Answers Explanation

ieltsxpress small logo

14. Paragraph A

Answer: vi.
Supporting Sentence: “It doesn’t look like social housing,” Housing New Zealand housing services Manager Dene Busby says of the tidy brick and weatherboard apartments.
Keyword: social housing, Housing New Zealand, housing services Manager, Dene Busby, tidy brick, weatherboard apartments.
Keyword Location: Paragraph A, Line 4
Explanation: According to the Manager of Housing New Zealand, Dene Busby, the social housing composed of clean bricks and weather-side rooms does not look cheap at all.ieltsxpress small logo


15. Paragraph B

Answer: viii.
Supporting Sentence: Initially, there was a strong sense of a family-friendly community. We had respect for our neighbours and addressed them by title.
Keyword: strong, sense, family-friendly community, respect, neighbours, title.
Keyword Location: Paragraph B, Line 3, 7
Explanation:: The former residents of Talbot Park recalled how the community living there was respectful, friendly and very closely knit.


16. Paragraph C

Answer: v.
Supporting Sentence: The new arrivals didn’t readily integrate with the community, a “them and us” mentality developed, and residents interacted with their neighbours less.
Keyword: new arrivals, integrate, community, “them and us” mentality, residents. neighbours
Keyword Location: Paragraph C, Line 3
Explanation: The new people arriving at Talbot Park did not mix with the neighbours and preferred to isolate themselves from the local residents.


17. Paragraph D

Answer: iii.
Supporting Sentence: The master renewal plan increased density by refurbishing all 108 star flat units and building 111 new homes. Mix up the housing with variety plans and match house styles to the private sector.
Keyword: master renewal plan, increased density, 108 star flat units, 111 new homes, mix, housing, variety plans, match, house styles, private sector.ieltsxpress small logo
Keyword Location: Paragraph D, Line 2, 4
Explanation: The Housing New Zealand services renovated Talbot Park by constructing 111 new apartments, renovating 108 existing flats, amalgamating designs from different cultural backgrounds and attempting to imitate housing styles of the private sectors.


18. Paragraph E

Answer: ix.
Supporting Sentence: This is a low socio-economic area. The area has a high concentration of households with incomes in the $5000 to $15,000 range and very few with an income over $70,000.ieltsxpress small logo
Keyword: low socio-economic area, high concentration, households, income, $5000, $15,000, $70,000
Keyword Location: Paragraph E, Line 2, 4
Explanation: The Talbot Park was upgraded while keeping in mind the low financial status of the community living in that region.


19. Paragraph F

Answer: vii.
Supporting Sentence: The architect James Lunday says, “Architecturally we decided to be relatively conservative — nice house in its own garden with a bit of space and good indoor outdoor flow.”
Keyword: architect, James Lunday, conservative, house, garden, space, indoor outdoor flow.
Keyword Location: Paragraph F, Line 1-2
Explanation: According to James Lunday, the architect of Talbot Park, the apartments are built in a practical and traditional fashion with relatively spacious rooms and garden


20. Paragraph Gieltsxpress small logo

Answer: ii.
Supporting Sentence: A new standard of social control called “intensive tenancy management”. The focus is on frequent inspections and some strict rules — no loud parties after 10 pm, no dogs and no cats in the apartments.
Keyword: new standard, social control, “intensive tenancy management”, inspections, rules, loud parties, dogs, cats, apartments.
Keyword Location: Paragraph G, Line 2-3, 6-7
Explanation: In order to increase mutual respect among the neighbours, the Housing New Zealand services plan on introducing “intensive tenancy management” by increasing control through the imposition of a number of restrictions.


21. Design should meet the need of mix-raced cultural background.

Answer: D
Supporting Sentence: The design is for people with different culture background,” says architect James Lunday.
Keyword: design, people, different cultural background, architect, James Lunday
Keyword Location: Paragraph F, Line 1
Explanation: According to the architect of Talbot Park, James Lunday, the apartments must have a taste for people belonging to varied cultural backgrounds.


22. For better living environment, regulations and social control should be imperative.

Answer: B
Supporting Sentence: A new standard of social control called “intensive tenancy management”; According to Graham Bodman, “The focus is on frequent inspections, helping tenants to get to know each other and trying to create an environment of respect for neighbours.”
Keyword: new standard, social control, intensive tenancy management, Graham Bodman, frequent inspections, tenants, environment, neighbours.ieltsxpress small logo
Keyword Location: Paragraph G, Line 2, 6
Explanation: According to Graham Bodman, in order to create a housing environment, it is necessary to impose social control through regular and increased supervision.


23. Organising more community’s activities helps strengthening relationship in community.

Answer: C
Supporting Sentence: Housing New Zealand has been active in organising morning teas and barbecues. Stuart Bracey says, “If you are going to put more people living closer, you have to help them to live closer.”
Keyword: Housing New Zealand, active, organising, morning teas, barbecues, Stuart Bracey, people, closer
ieltsxpress small logoKeyword Location: Paragraph G, Line 8-9
Explanation: According to Stuart Bracey, organising community activities such as morning teas and barbecues in order help residents to build cordial relations with their neighbours.


24.
Answer: density
Supporting Sentence: The master renewal plan increased density to one unit per 180 sq. m by refurbishing all 108 star flat units and building 111 new homes.
Keyword: master renewal plan, density, one unit per 180 sq. m, refurbish, 108 star flat units, build, 111 new home
Keyword Location: Paragraph D, Line 2
Explanation: Housing New Zealand increased the density of the Talbot Park property to one unit per 108 sq. metres. As a result, along with the construction of 111 new flats, 108 flat units were also renovated.


25.
Answer: architects
Supporting Sentence: Mix up the housing with variety plans from a mix of architects, match tenants to the mix and manage their occupancy.
Keyword: mix, housing, variety plans, architects, tenants, match, manage, occupancy
Keyword Location: Paragraph D, Line 4
Explanation: The Talbot Park was built by numerous architects in order to accommodate the house designs of people from different cultural backgrounds.ieltsxpress small logo


26.

Answer: budget
Supporting Sentence: Housing New Zealand decided the properties needed upgrading. Inevitably, cost comes into the equation.
Keyword: Housing New Zealand, properties, upgrading, cost.
Keyword Location: Paragraph D, Line 1, 5
Explanation: One of the main worries of Housing New Zealand was to construct and renovate Talbot Park at a minimum cost.


27.

Answer: garden
Supporting Sentence: Architecturally we decided to be relatively conservative — nice house in its own garden with a bit of space and good indoor outdoor flow.
Keyword: architecturally, conservative, house, garden, space, indoor outdoor flow.
ieltsxpress small logoKeyword Location: Paragraph F, Line 3
Explanation: The renovated apartments at Talbot Park were a bit traditional, spacious and had beautiful gardens.


Also Check: Whale Culture IELTS Reading with Answers Academic 

Oh hi there! It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every week.

We promise not to spam you or share your Data. 🙂

close
The Reconstruction of Community in Talbot Park Reading

Oh Hi there!
It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every week.

We promise not to Spam or Share your Data. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Scroll to Top
Scroll to Top
Send this to a friend